Een DISC gedragsanalyse laat iemands voorkeursstijl en voorkeursaanpak zien.

DISC kleuren - Het DISC profiel.

De DISC Kleuren

Kleur bekennen: “Ja, die collega is echt enorm rood.” “Pfff, wat doe jij weer blauw”. Wie kent zo langzamerhand de welbekende DISC kleuren niet? Ze zijn in menig organisatie al volledig ingeburgerd, waar de Disc-taal gebruikt wordt om gedrag bespreekbaar te maken en te vergemakkelijken. Echter DISC is niet meer weg te denken en heeft miljoenen mensen geholpen met een analyse en gedrapsprofiel op te stellen. Hierdoor wordt gedrag/talent zichtbaar gemaakt en hoe er wordt gecommuniceerd. Nuttig? denk dat mensen onderschatten de waarde en toevoeging aan hun eigen en dat van anderen in persoonlijke effectiviteit.  

Wat betekenen de primaire DISC Kleuren?

De D van Dominantie en heeft de kleur Rood, het staat voor jouw gedrag met betrekking tot uitdagingen en problemen. Hoe meer rood je in je profiel hebt, hoe sneller je besluiten neemt wanneer je met problemen en uitdagingen geconfronteerd wordt. Mensen met een hoog D profiel zijn oa.:

 • Doelgericht
 • Resultaat gericht
 • Wil graag onafhankelijk zijn
 • Verlangt naar verandering
 • Multi-tasker (doet veel verschillende dingen)
 • is niet bang voor confrontaties
 • ....

De I van invloed en heeft de kleur Geel.
Mensen met een hoog I profiel zijn echte verbinders, gericht op mensen en kunnen een boodschap goed overbrengen. Ze gebruiken enthousiasme, charme en positieve instelling om mensen te overtuigen, denk aan de vloggers en bloggers.

 • Zijn gericht op mensen
 • Tonen en gebruiken gemakkelijk emoties
 • Mensgericht en verbinden
 • Houden niet van planingen of veel details
 • Optimistisch
 • ....

De S van Stabiliteit en heeft de kleur groen. Hoe groener, hoe meer je baat hebt bij rust en regelmaat. Houden van een georganiseerde omgeving en voorspelbaarheid. Zijn geduldig en trouw en  hebben een groot verantwoordlijksheidgevoel. 

 • Loyale teamspeler (helper)
 • Stabiele persoonlijkheden (vaak rustig)
 • Zoekt harmonie en vermijd conflicten
 • Houden niet van veel veranderingen
 • Onmisbaar gevonden worden
 • .... 

De C van Conscie╠łntieus en heeft de kleur blauw. mensen met een sterk blauw profiel houden van procedures en regelgeving door deze ook zo toe te passen 'hoe het hoort'. Hoe Blauwer, hoe accurater jij bent en hoe prettiger je het vindt om de regels te volgen.   

 • Perfectionist
 • Accuraat
 • Heeft juist veel details nodig
 • Stelt veel vragen
 • maakt overwogen keuzes
 • Weinig emotie laten zien maar praat liever over inhoud.
 • ....

Er is bij de DISC vragenlijst gekozen voor kleuren, naast de letters. Dit is voornamelijk omdat kleuren nu eenmaal eenvoudig te onthouden zijn. Daarom wordt er in veel organisaties gesproken in de ‘kleuren-taal’. Deze taal is herkenbaar voor iedereen. Al klinkt het simpel, de vier kleuren, het is zeker niet het doel van de Disc om mensen in een kleurenhokje te stoppen. Elk persoon heeft wel een aantal kleuren die passen bij zijn natuurlijke gedragsstijl. Vaak komt er wel een duidelijke voorkeur voor een bepaalde stijl naar boven. Je omgeving zal deze voorkeursstijl dan ook vaak wel herkennen in het gedrag dat jij laat zien. Hieronder zie je een stukje uitwerking van de kleuren met gedrag en betekenis DISC kleuren.

DISC

De analyse brengt in kaart in welk gedragsprofiel iemand zich het meeste herkent

Inzicht in jezelf en de ander - DISC profiel

Het DISC gedragsprofiel is de uitkomst van de DISC analyse. Een gedragsanalyse laat iemands voorkeursstijl en voorkeursaanpak zien. De analyse brengt met een eenvooudige vragenlijst met een aantal stellingen in kaart welk gedragsprofiel  een eenvoudige vragenlijst met een aantal stellingen in kaart in welk gedragsprofiel iemand zich het meeste herkent. Het laat zien hoe je omgaat met uitdagingen, hoe je interacteert met anderen en hoe je reageert op veranderingen. Welk gedragsprofiel je ook hebt, ze kennen allemaal hun eigen kwaliteiten en valkuilen. Door deze te kennen en bespreekbaar te maken, kun je waardevolle informatie verkrijgen. Deze kun je gebruiken om effectiever te communiceren, het kweekt begrip, met name in teams. Ook laat het je zien welke punten van jezelf je nog kunt ontwikkelen en kan zo dienen als startpunt voor een coachingstraject of loopbaanbegeleiding.

HET DISC Persoonlijkheidsprofiel rapport

Voordat we analyse starten offline of online denken we na over het gebied waar we acteren (werk, prive, sportvereniging, kerk,.. ). De vragenlijst bestaat uit twee keer 24 vragen. Per blokje van vier stellingen kies je de stelling die het beste bij jouw natuurlijke gedrag past en de stelling die het minst goed bij je past. Soms is dat best wel lastig, dan lijkt het alsof alle stellingen bij je passen. Het is goed te beseffen dat er geen goede of foute antwoorden bestaan. Het is gewoon een weergave van hoe jij jezelf ziet. Wanneer je de complete vragenlijst hebt ingevuld, ontvang je een profielrapport waarin staat welke gedragsstijl het meest overeenkomt met de gedragsstijl die jij van nature hanteert. Al benieuwd naar jouw DISC Kleuren?

Bekijk hier een voorbeeld van het persoonlijkheidsprofiel rapport

Er zijn overigens door organisaties diverse soorten profielrapporten op te vragen, afhankelijk van de vraag die de organisatie heeft. In elk geval vind je jouw persoonlijke voorkeursstijl terug in het rapport. Het laat zien welke voorkeuren je hebt op gebied van communicatie, samenwerken, het hanteren van problemen. Het geeft inzicht in je gedrag en welk soort organisatie, welk soort werkzaamheden en welk soort collega’s er bij je past, wat voor jou motiverende omstandigheden zijn. Kortom genoeg om te ontdekken. 

IS HET Waardevol voor organisatieS?

De uitslagen van de DISC zijn zeer waardevol voor organisaties, immers organisaties ontwikkelen juist door mensen. Het helpt collega’s onderling om effectiever te communiceren met elkaar, waardoor de teamprestaties worden verbeterd en daarmee weer het gezonde resultaat van het bedrijf. Ook verbetert het de werksfeer en zorgt het op die manier voor een prettiger werkomgeving waarin alle medewerkers tot hun recht komen. De DISC test geeft een betrouwbare persoonlijkheidsanalyse en helpt individuele medewerkers om tot bloei te komen. Door zelfinzicht weten zij welke kwaliteiten ze in kunnen zetten, op welke manier zij waardevol zijn voor de organisatie en ze weten waar hun valkuilen liggen. Zonder oordeel kunnen zij tot bloei komen door inzet van DISC. Daarnaast helpt het leidinggevenden die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken in het aansturen van hun afdeling of team. Het helpt wanneer je inzicht hebt in diverse gedragsstijlen, hun behoeften kent en weet hoe je hier op in kunt spelen.

Zoals eerder aangegeven met de DISC test krijgen mensen diepgaand inzicht in hun eigen persoonlijkheidsstijl en die van anderen. De DISC test werd op verschillende universiteiten, onafhankelijk van elkaar onderzocht en behaalde 90% betrouwbaarheidsscore.

Lees hier het onderzoeksrapport

Wil jij ook aan de slag met EEN DISC TRAINING?

DISC is zowel individueel als voor teams te gebruiken. 

Ben je overtuigd geraakt van het DISC-model? Heb je goede reacties gehoord van het instrument en wil je ook graag aan de slag ermee? Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte of een inspirerend gesprek:

VRAAG DE GRATIS DISC INFORMATIE BROCHURE AAN