Door het invullen van de Disc-vragenlijst krijg je heel inzichtelijk in de stijl die bij jouw natuurlijke gedrag hoort en bij dat van je medewerkers

disc Persoonlijkheidstest: Welke kleur ben jij?

Welk gedrag hoort er bij welke persoonlijkheidsstijl?

De disc Gedragsanalyse

Door het invullen van een DSC-vragenlijst krijg je heel inzichtelijk in de stijl die bij jouw natuurlijke gedrag hoort en bij dat van je medewerkers. Hoewel je vaak wat van de verschillende stijlen zult herkennen in het gedrag, heeft elke individu één of twee duidelijke voorkeursstijlen. Maar wat betekenen die letters nou eigenlijk concreet, welk gedrag hoort er bij welke persoonlijkheidsstijl?

Typerend voor mensen met een hoge D-stijl:

 • maken onafhankelijke keuzes
 • zijn besluitvaardig en gaan recht op hun doel af
 • ze zijn resultaatgericht en wensen uitdagingen in hun werkomgeving.
 • vinden confrontaties prima om het resultaat te behalen

Typerend voor mensen met een hoge I-stijl:

 • vertellen graag veel
 • hebben een positieve en enthousiaste instelling
 • hebben een groot netwerk, ze maken eenvoudig contact
 • staan graag in het middelpunt en voeren dan het hoogste woord

Typerend voor mensen met een hoge S-stijl:

 • zijn zorgzaam en attent
 • rusten niet voor hun werkzaamheden af zijn, ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • houden van harmonie en stabiliteit
 • vinden het fijn om samen te werken in een team

Typerend voor mensen met een hoge C-stijl:

 • zijn accuraat en hebben oog voor detail
 • willen zich graag aan de regels houden
 • volgen procedures of maken deze zelf
 • hun analytisch vermogen is groot

Toepassingen van DISC

De DISC vragenlijst kun je als organisatie op zeer diverse manieren inzetten. Uiteraard is het voor elke individuele medewerker van belang om zijn eigen gedragsstijl te kennen. Als je weet waar je sterke punten liggen en waar je ontwikkelingsmogelijkheden liggen, kun je focus aanbrengen in je eigen ontwikkeling. Ook kan de uitkomst van de Disc dienen als vertrekpunt voor coaching, bijvoorbeeld in een leiderschapstraject of bij loopbaanbegeleiding. Wanneer je de Disc vragenlijst afneemt bij alle medewerkers zet je het in als effectief instrument om teams te coachen op samenwerking en communicatie. Ook maakt het duidelijk uit welke karakters het team is samengesteld en wat er eventueel nog mist om een complementair team te zijn. Op die manier is het ook een mooie tool om in te zetten bij werving en selectie. Je kunt iemand selecteren wiens gedragsstijl nog niet vertegenwoordigd is in het team en je kunt de kandidaat informeren over de samenstelling van het huidige team. Op die manier geef je de kandidaat ook inzichten, zodat hij kan overwegen of hij in het team past.

Waardevol instrument voor persoonlijke ontwikkeling

Heeft een medewerker het gevoel dat hij niet op de juiste plek zit? Of doet hij al jarenlang hetzelfde werk en wil hij graag meer uit zichzelf halen? Loopt een leidinggevende er tegenaan dat zijn medewerkers zijn gezag niet lijken te accepteren en snapt hij niet waarom? Inzicht hebben in je kwaliteiten en in je natuurlijke gedragsstijl kan hier een grote hulp bij zijn. De DISC-analyse geeft dit inzicht, je snapt ineens waarom die ene collega maar geen keuzes lijkt te kunnen maken. Met dit inzicht kun je bewuste keuzes maken in gedrag. In bepaalde situaties helpt het om net wat ander gedrag in te zetten, waardoor je persoonlijk groeit. Het helpt je bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van je leiderschapsvaardigheden. Door inzicht te hebben in jouw stijl van leidinggevenden én het besef dat elk persoonlijkheidstype een andere aanpak vraagt, kun je spelen met gedrag om zo je gewenste doelen te behalen. Het helpt je om je diverse leiderschapsstijlen eigen te maken en gericht op elk individu aan te passen naar gelang de situatie daar om vraagt.

Disc voor Teamontwikkeling en teambuilding

Een team bestaat idealiter uit diverse collega’s die samen alle kwadranten van het DISC model vertegenwoordigen. Zo vullen de teamleden elkaar aan en kan men elkaars minder sterke eigenschappen aanvullen. Op deze manier brengt het team elkaar naar succesvolle resultaten. In de meeste organisaties hapert er echter weleens wat in de samenwerking binnen teams. Vaak is dit onwetendheid over de insteek en het gedrag van de ander. Men oordeelt en loopt soms liever met een boogje om de ander heen. Dit is niet effectief en komt de samenwerking niet ten goede. Als organisatie loop je het risico dat gewenste doelstellingen niet worden behaald en goede mensen vertrekken. DISC kan helpen om verschillen inzichtelijk te maken en zo meer begrip binnen teams te creëren. Wanneer er openheid ontstaat en herkenning, dan ontstaat er een veilig klimaat om open en transparant met elkaar te communiceren over verschillen en knelpunten. Zo werk je met Disc heel gericht aan teamontwikkeling en teambuilding. De communicatie en samenwerking kan weer gaan stromen waardoor de hele organisatie naar een hoger plan wordt getild.

Geen tovermiddel, wel een mooie spiegel

DISC testen, analyes of eigenlijk welke persoonlijkheidstest dan ook meten slechts een deel van jouw unieke zelf. De abalyse meet hoe je zaken aanpakt, hoe je communiceert en hoe je jezelf bij voorkeur gedraagt in samenwerking met anderen. Het laat natuurlijk niet alles zien van wie jij bent. Wees daarom kritisch bij het gebruiken van de Disc, het is een waardevolle toevoeging om je gedragsstijl te weten en te kunnen herkennen bij de ander, het is echter geen tovermiddel. Als je weet wat je met de Disc kunt meten, is het een mooi instrument dat een fijne basis geeft voor persoonlijke groei en teamontwikkeling. Alles daarbuiten kleur jij zelf in met jouw unieke talenten en kwaliteiten.

Wil jij ook aan de slag met EEN DISC TRAINING?

DISC is zowel individueel als voor teams te gebruiken. 

Ben je overtuigd geraakt van het DISC-model? Heb je goede reacties gehoord van het instrument en wil je ook graag aan de slag ermee? Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte of een inspirerend gesprek:

VRAAG DE GRATIS DISC INFORMATIE BROCHURE AAN