DRUK ZIJN IS NIET HETZELFDE ALS EFFECTIEF ZIJN.

   

Heb jij ook wel eens zo’n dag, dat je heel de dag druk aan de slag bent geweest, maar als je ’s avond moe thuiskomt, je eigenlijk afvraagt; wat heb ik nou precies bereikt? Waar was ik nou zo druk mee? Je had je ’s ochtends voorgenomen een aantal zaken af te handelen en een opzetje te maken voor dat grote project. Maar je collega kwam langs met een aantal vragen en je ging daar op in. En je baas wilde ook nog even dat je iets voor hem of haar deed en daar was je uren zoet mee. Daarna kreeg je dat telefoontje en was je van alles aan het regelen en aan het einde van de dag had je wel van alles gedaan maar je bent geen steek verder gekomen. Dat geeft een heel onbevredigend gevoel. Want die hele stapel documenten op je bureau, die ligt er nog steeds. En dat project wat al lang opgestart had moeten worden, daar ben je nog steeds niet aan begonnen…

Zo gaat het ook de rest van de week en de week erna..en de maand erna….

Dit is misschien wel wat het meest tijdens onze trainingen terughoren. Je bent heel druk, druk, druk.. maar leidt het ook écht ergens naar toe? En waarom voelt het dan niet als voldoening?
En waarom blijven zaken lang liggen, raak je het overzicht kwijt en ligt stress op de loer?

Wij weten waarom.

Wat veel mensen niet beseffen is dat druk zijn absoluut niet betekent dat je ook effectief bent. Want effectiviteit heeft namelijk alles te maken met weten wat jouw doelen zijn. Waar werk je aan? Wat wil je bereiken? Heb je een eindplaatje in je hoofd en werk je daar naar toe? Als je dit namelijk niet hebt en je bent alleen maar  druk, druk, druk met de waan van de dag, met alles wat er op je afkomt en waar je door ‘getrickerd’ wordt, dan zul je merken dat je de controle en grip verloren bent. Eigenlijk wordt je ‘geleefd’. Anderen bepalen jouw agenda en jouw werkzaamheden. En dat is nou net níet de bedoeling.

Wat wij vaak zien is dat men dan dit gaat compenseren door nog harder te gaan werken. Nog meer energie er in stoppen. Toch nog eens een avondje overwerken om weer “bij” te komen. Of nog vroeger beginnen in de hoop dan een aantal zaken wel af te kunnen handelen. Dit kan best wel eens een keertje helpen. Maar als dit te vaak nodig is en gebeurt dan is er toch echt iets anders aan de hand.

Ok. Zo dus niet. Maar hoe dan wel?

Op het moment dat je eens goed nadenkt over ‘jouw eindplaatje’ kun je je taken, acties en energie veel beter kanaliseren. Je weet wat je van plan bent, je werkt daar aan, bewaakt je planning en bent veel beter in staat om nee te zeggen tegen zaken die je afleiden van dit eindplaatje. Dat is pas effectief! Dan kom je ergens. Je zult zien dat als je zo gaat (leren) werken, zaken echt tot stand gaan komen.

Effectiviteit betekent doelgericht werken. Weten wat je doelen zijn en daar je energie, taken en acties op focussen. Efficiënt zijn is weer wat anders. Efficiënt betekent hóe je je taken doet. Je kunt een taak wel of niet efficiënt uitvoeren. Maar als je de taken die niet bijdragen aan jouw doelen efficiënt uitvoert, ben je nog steeds niet effectief.

Effectiviteit kun je aanwenden voor iets ‘groots’  bijvoorbeeld een project, maar zeker ook voor je dagelijkse werkzaamheden.

Als je niet effectief werkt, kun je dit nooit compenseren door er meer energie (harder werken) in te steken. Harder werken is namelijk nooit dé oplossing om effectiever te worden….

Weten waar je aan werkt (je doelen), daar een planning voor maken en dit stapje voor stapje uitvoeren en je omgeving hierin managen zodat deze niet meer alles bepalend is, is dat wel.

Werk slimmer, niet harder!                                        

Wil je hier meer informatie over? Neem eens een kijkje bij onze trainingen, misschien zit er een goede voor jou bij. Of misschien kunnen wij jou 1 op 1 coachen. Want jouw effectiviteit is onze zorg!

trainingen

YOUR EFFECTIVENESS - OUR CARE

Wij bieden training en coaching aan voor groepen en individuen. Ga jij ook voor minder stress, minder ziekteverzuim en meer effectiviteit? Wij begeleiden je medewerkers als groep en/of juist individueel om het beste uit zichzelf en het team te halen.

BEKIJK ONZE WERKWIJZE

COaching

SHAPE YOUR FUTURE, LEARN TO BE EFFECTIVE 

Ben jij klaar met altijd achter de feiten aan lopen? Ben je moe of opgebrand en wil je de controle in je leven of je werk terug? Wij helpen je om jouw kracht te ontdekken en om het beste uit jezelf te halen. Zo haal je individueel het beste uit jezelf en kun jij je talenten en competenties zo effectief mogelijk inzetten.

Meer OVER COACHING

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 
En ontvang meteen gratis jouw stappenplan"Drie gouden tips voor meer effectiviteit".

Versturen