En waarom dit ene woordje soms zó moeilijk is.

Elke dag worden we geconfronteerd met keuzes. Doe ik dit wel, doe ik dit niet. Elke dag wordt er een beroep op ons gedaan. Kun je helpen? Kun je dit voor mij doen? Kun je komen? Kun je gaan? Kun je… en vul maar in. Elke dag zetten we onszelf onder druk om dingen te doen waar we eigenlijk, diep van binnen, helemaal niet achter staan. Of wat we niet willen. Of wat onze eigen planning in de war schopt. Of wat niet uitkomt.  En toch doen we het weer. En weer. En weer. Zowel op ons werk als in ons privé leven.

Waarom is NEE zeggen toch zo moeilijk? Met deze blog hopen we je daar wat meer inzicht in te geven.

Achter het woordje NEE zit stiekem een heel scala aan goede gevoelens én angsten verscholen. Daarom is het zo lastig om te tackelen. Eerst even wat meer toelichting op de eerste categorie:

HET GOEDE GEVOEL

Gevoel nummer 1: De innerlijke HELPER ontwaakt
Als er iets aan je gevraagd wordt dan kan het zijn dat bij jou de innerlijke helper ontwaakt. Je wilt graag iets voor een ander doen. Je wilt graag helpen. Je staat graag klaar. Je bent graag de reddende engel. Dat geeft een goed gevoel. Daar doe je het voor. Maar als je hierdoor je eigen planning, prioriteiten en keuzes loslaat dan is dat niet echt efficiënt. Helpen is leuk, ja. Maar soms moet je die innerlijke helper het zwijgen opleggen en gewoon doorgaan en focussen waar je mee bezig bent. Want te vaak van je werk afgehaald worden door hulpvragen, te vaak ingaan op de stress van een ander, te vaak inspringen kan betekenen dat jij je eigen overzicht kwijtraakt, onder tijdsdruk komt en gewoon doodmoe wordt. Dat altijd maar JA zeggen een prijs heeft. En die moet jij betalen.

Gevoel nummer 2: Je EGO wordt gestreeld
Het kan zijn dat als jij voor iets gevraagd wordt, dat dit jou een goed gevoel geeft omdat je gezien wordt óf erkenning krijgt óf nodig bent. Dat geeft een goed gevoel. Je ego wordt gestreeld. Als je op basis hiervan JA zegt en je eigen planning en focus loslaat dan zul je er achter komen dat je niet komt waar je wel graag heen wil. Dit goede gevoel is tijdelijk en oppervlakkig. Je gaat voor de korte termijn erkenning i.p.v. de lange. Als je namelijk doorzet in waar je voor staat en naar toe wilt, dan zal die erkenning ook komen. Maar dan blijvend. En écht ergens op gebaseerd.

Gevoel nummer 3: Groot VERANTWOORDELIJKHEIDSGEVOEL
Nog zo’n eentje die velen wel zullen herkennen. Je voelt je overal en voor iedereen verantwoordelijk. Je wilt graag dat de mensen om je heen het goed hebben. Dat ze gelukkig zijn. Dat ze verder kunnen. Maar als je te vaak JA zegt omdat je je verantwoordelijk voelt voor het geluk (of goedvoelen) van de ander, cijfer je jezelf op een ongezonde manier weg. Jouw geluk mag er ook zijn. De kunst is om dit in balans te houden. Daar hoort NEE zeggen omdat dit beter is vóór jou, omdat je die rust écht nodig hebt én omdat je sowieso niet verantwoordelijk bent voor de keuzes van anderen maar alleen die van jezelf.

ANGST

Angst nummer 1:  Verslaafd aan de GOEDKEURING van mensen.
Als je leeft vanuit de angst dat mensen je afkeuren omdat je nee zegt, dan ben je als het ware gevangen in je denken en gemakkelijk te manipuleren voor de plannen van de ander. Dominante mensen zullen altijd kunnen blijven domineren als je dit niet zelf een halt toeroept. Je zult jezelf altijd terugvinden in ‘pleasing’ gedrag omdat je er voor wil zorgen dat mensen je aardig (blijven) vinden en je hun goedkeuring nodig hebt. Je eigenwaarde wordt hierdoor wel uitgehold omdat je diep van binnen weet dat je aan het ‘pleasen’ bent en jezelf wegcijfert voor de goedkeuring van de ander. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen. Als jij jezelf regelmatig terugvindt  in toch weer JA te hebben gezegd, terwijl je liever NEE had gezegd, dan zul je deze ANGST onder ogen moeten zien en duidelijk en resoluut NEE moeten leren zeggen, wat de gevolgen ook zijn.

Angst nummer 2: We zijn bang om ergens NIET MEER BIJ TE HOREN of niet gezien te worden.
Het kan zijn dat je geen NEE durft te zeggen omdat je bang bent om ergens ‘buiten’ te vallen. Uit een groepje gestoten te worden. Niet meer mee te tellen. Niet meer gezien te worden. Stel je voor dat ze je nooit meer vragen. Stel je voor dat je er niet meer bij hoort. Stel je voor dat ze het leuk hebben zonder jou….oef die afwijzing….dus toch maar JA zeggen….

Angst nummer 3: We zeggen geen NEE omdat we de CONFRONTATIE uit de weg gaan.
Vind jij jezelf ook regelmatig terug in een innerlijke monoloog waarin je weet dat je eigenlijk NEE moet zeggen, maar de angst voor de reactie van de ander, de confrontatie die hier op kan gaan volgen, het gedoe van emoties wat hier het gevolg van kan zijn (bijvoorbeeld boosheid of teleurstelling of schuldgevoel of verwijt), liever uit de weg gaat, waardoor JA de gemakkelijkste optie is geworden. Dan ben je niet trouw jezelf. Dan kun je ook niet trots zijn op jezelf. Als je bang bent voor de confrontatie of reactie van de ander (wat die ook zal zijn) dan zit je ook gevangen.

Nee is dus niet zomaar een woordje. Nee is een keuze. Nee mag een gevolg worden van het onder ogen zien van de goede gevoelens én angsten die een JA willen roepen waar je weet dat een NEE nu écht beter is voor jezelf. 

Je mag leren jouw NEE niet te verdedigen met allerlei redenen en excuses. Dat hoeft niet. Daarmee zwak je het juist af. NEE is NEE én NEE is OK.

Heel binnenkort starten we een NIEUW COACHINGTRAJECT: Nee is ok!
Als je veel struggelt met NEE zeggen en voor jezelf opkomen en op koers blijven dan kunnen wij je helpen. Klik hier voor meer informatie over life-coaching.

trainingen

YOUR EFFECTIVENESS - OUR CARE

Wij bieden training en coaching aan voor groepen en individuen. Ga jij ook voor minder stress, minder ziekteverzuim en meer effectiviteit? Wij begeleiden je medewerkers als groep en/of juist individueel om het beste uit zichzelf en het team te halen.

BEKIJK ONZE WERKWIJZE

COaching

SHAPE YOUR FUTURE, LEARN TO BE EFFECTIVE 

Ben jij klaar met altijd achter de feiten aan lopen? Ben je moe of opgebrand en wil je de controle in je leven of je werk terug? Wij helpen je om jouw kracht te ontdekken en om het beste uit jezelf te halen. Zo haal je individueel het beste uit jezelf en kun jij je talenten en competenties zo effectief mogelijk inzetten.

Meer OVER COACHING

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 
En ontvang meteen gratis jouw stappenplan"Drie gouden tips voor meer effectiviteit".

Versturen